De NiteCore TM15 Tiny Monster is een relatief compacte lamp met de ongelooflijke hoge maximale lichtopbrengst van 2450/2650 ANSI Lumen. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid licht van een koplamp van een auto. De Tiny Monster heeft 3 Cree XM-L LED's en wordt gevoed door 4 18650 accu's of 8 CR123A batterijen. In geval van nood neemt hij ook genoegen met 1 18650 accu of 2 CR123A batterijen.
Deze versie van de Tiny Monster onderscheidt zich van de TM11 door de mogelijkheid om oplaadbare batterijen in de lamp op te laden m.b.v. de meegeleverde adapter. Ook is de lichtopbrengst nog groter waardoor ook het bereik van de bundel groter is.
De bundel van de Tiny Monster is vrij breed. Dit betekent dat hij een groot stuk van het gebied waar je op schijnt in het zonnetje zet. Dit gaat wel ten koste van de afstand waarop hij gebruikt kan worden.
De Tiny Monster is uitgerust met een innovatieve 2-traps knop (vergelijkbaar met de ontspanknop van een fototoestel) voor de volledige bediening van de lamp:
- Volledig indrukken schakelt de maximale stand in en uit.
- Door de knop half in te drukken loop je door de verschillende lichtstanden. Als je de lamp uitschakelt komt hij in de laatst gekozen stand bij half indrukken.
- Als de knop half ingedrukt wordt én wordt vastgehouden maak je gebruik van de momentary on stand. De lamp gaat uit zodra de knop wordt losgelaten.
- Snel twee keer volledig indrukken schakelt de stroboscoopstand in.
- Bij het uitzetten de schakelaar ingedrukt houden schakelt de blokkering in. Dit wordt gemeld doordat de lamp kort aangaat. De lamp kan weer worden ontgrendeld door drie keer snel achter elkaar de knop in te drukken.
Rond de knop zit een lichtgevende ring die iedere 3 seconden knippert om de lamp makkelijk terug te kunnen vinden in het donker. Dit werkt niet als de lamp geblokkeerd is.
Hiernaast geeft deze lichtgevende ring een waarschuwing als de lamp half leeg of bijna helemaal leeg is. Ook wordt iedere keer als de lamp in de vergrendelde stand wordt gezet het voltage van de batterijen weergegeven.
Het klinkt allemaal misschien ingewikkeld, maar even spelen met de lamp en je snapt alle functies volledig. Het is een erg complete, goed doordachte lamp met een enorme lichtopbrengst.
Zaklampbundel in beeld De specificaties van een zaklamp zijn leuk, interessant en handig om te weten. Maar hoeveel leuker is het om ook de daadwerkelijke lichtbundel te laten zien? Dat is wat wij dachten toen we besloten de lichtbundels van onze zaklampen in kaart te brengen. We hebben de zaklamp, met volle batterij, op een roos laten schijnen. Hierdoor zie je goed wat de vorm en spreiding van de lichtbundel is. En ook blijkt de kleur van de lichtbundels flink te variëren.
We hebben alle lampen op een vaste afstand van de roos geplaatst. De hotspot (het heldere midden van de lamp) en de spil (het minder heldere deel rond de hotspot) zijn goed te zien. De camera-instellingen zijn constant gebleven, waardoor de verschillende foto's goed te vergelijken zijn.
Veel lichtbundels zijn wat blauw-paars van kleur. Dit komt door de gebruikte LED. In het dagelijks gebruik van de zaklamp zie je dit echter nauwelijks. Onze hersenen passen zich soepel aan de kleur aan en zien het als normaal wit licht.
5 lichtstanden
- Turbo (2450/2650 ANSI lumen, 1 uur)
- High (1400 ANSI lumen, 3 uur 10 min)
- Mid (600 ANSI lumen, 8 u 20 min)
- Low (330 ANSI lumen, 16 u 30 min)
- Lower (110 ANSI lumen, 52 uur)
Opgegeven tijden kunnen geen rechten aan ontleend worden, naarmate de batterijen ouder worden zal de tijden korter worden.